vrijdag 14 april 2017

thema het vogelpark


Ditmaal starten we het thema weer met een prentenboek; " Mama Kwijt."

Ooit een prentenboek dat gekozen was voor de Nationale voorleesdagen en bij veel collega's thuis een hit. ( wat zullen we het boek vaak voorgelezen hebben!)
Nu een mooie aanleiding om te beginnen aan het thema vogelpark. We starten gewoon de eerste week met het boek, maken de verteltafel, de mindmap en wat werkjes en werkbladen. Dan hebben we de eerste vogel voor ons uiteindelijk vogelpark meteen te pakken!


Schrijfdans de uil.

Je ziet boven de verteltafel ook een plakwerkje van de zonsondergang. Een hele lastige knipoefening!

Ons schoolreisje gaat dit jaar naar een dierentuin en speeltuin. De dierentuin heet Blanckendaellparc en is niet zo heel groot. In het park zijn verschillende dieren te zien, maar vooral heel veel vogels. Onze ervaring is dat het beter werkt om het thema klein te houden; je hebt zo veel meer ruimte om de diepte in te gaan. Vandaar de keuze voor het vogelpark ( i.p.v. het veel grotere thema dierentuin)

De tweede startactiviteit is het bekijken van de plattegrond van Blanckendaellparc. Dit doen we vaak in tweetallen. Alle kinderen zijn zo actief, kunnen het goed zien en moeten samen overleggen. De kinderen komen er samen achter dat er heel veel vogels te zien zijn. Zo komen we op het idee om zelf een vogelpark te maken in onze klas.
 

We bespreken wat we nodig hebben voor ons eigen vogelpark. Vogels natuurlijk! We spreken af dat we elke keer een vogel centraal stellen, net als we met de uil hebben gedaan, dat we die knutselen en erover leren. De kinderen bedenken dat er bordjes bij de vogels moeten komen te staan, met daarop wat we weten over de vogel. We bedenken 3 vragen; waar woont de vogel? wat eet de vogel? hoe ziet de vogel eruit? en we voegen bijzondere weetjes over de vogel toe.
Hier zoek ik pictogrammen bij. Een groepje kinderen dat al ver is op het gebied  van lezen en schrijven, gaat hier steeds mee aan de slag.


In de tweede week van het thema hebben we het over vogels uit onze eigen omgeving. Deze vogels vind je natuurlijk niet in het vogelpark. We hebben het over zwanen en gebruiken het prachtige boek " Het zwanenmeer" We luisteren naar de muziek van het ballet en kijken een stuk op het digibord. We komen erachter dat zwarte zwanen wel heel zeldzaam zijn en maken dus toch een zwanenhoek voor in ons vogelpark.


De derde week van het thema staan vogels met bijzondere kleuren centraal. 
We hebben het uitgebreid over de pauw. Bij het schrijfdansen oefenen we met ronde bewegingen , en maken we een mooie pauw. We knutselen ook pauwen.


We hebben het ook over de papegaai. We leren het liedje " papegaai en mamagaai" van Jeroen Schippers.

We hebben het in die derde week ook over flamingo's met hun prachtige roze kleur. We komen erachter dat ze die kleur danken aan het eten dat ze eten. Bijzonder!Inmiddels hebben we vijf vogels voor ons vogelpark gemaakt. Dit is voldoende om nu ook echt te gaan spelen dat we naar het vogelpark gaan. We maken samen een spelscript voor de kinderen van de huishoek. Zij pakken hun spullen ( picknicken vinden de kinderen een must!) en gaan op weg naar het vogelpark. Daar kopen ze een kaartje en krijgen ze een rondleiding van de meneer of de mevrouw van het vogelpark.


In de vierde week van het thema staan vogels die niet kunnen vliegen centraal. We werken uitgebreid over het prentenboek " Fiet wil rennen" Een aanrader! Uitgerekend deze  week waait het nogal buiten. Wat een geluk! We gaan naar buiten en lopen tegen de wind in, wapperen met linten en plastic zakken.  Natuurlijk maken we ook weer struisvogels voor ons park.

een groepswerk

De laatste week van het thema besteden we veel aandacht aan het einddoel van het thema; de openstelling van ons vogelpark. 

Hier komen veel reken-wiskundige activiteiten bij kijken. 
We maken een plattegrond van het vogelpark. ( we doen allerlei oefeningetjes/ spelletjes om te oefenen  met plattegrond lezen) 
We maken portemonnees ( van borduurkarton) met geld ( hoe stempel je de 10?)
We leren de 2 schrijven voor onze 2 euromunten en ik geef minilessen over betalen en handig geld teruggeven aan de kinderen die bij de kassa zullen staan tijdens de inloopavond.

Twee kinderen gaan hard aan de slag met de wegwijzers. Alle informatieborden worden nog eens gecheckt; staat alles erop? We oefenen met rondleiden. Wat vertel je? 
We maken entreekaartjes.

Wat een fantastische betekenisvolle reken-wiskunde en lees-schrijfactiviteiten!
En uiteindelijk is het dan zover; de laatste week breekt aan. Op maandag gaan we op schoolreis naar het " echte"  park, op donderdag is ons eigen vogelpark open! 

Wat een fantastisch  thema!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten